Noua linie de ambalaje Ecologice
Reciclarea ambalajelor este o activitate obligatorie pentru agentii economici care introduc ambalaje pe piata. Mai mult decat atat, Legea 211/2011 modificata si completata anul trecut pentru transpunerea cat mai corecta a Directivei Europene 2008/98/CE stabileste obligativitatea colectarii selective a anumitor deseuri pentru producatori aici.
Ce presupune reciclarea ambalajelor
In Romania, fiecare agent economic care produce sau pune pe piata ambalaje are obligatia de a-si indeplini tintele anuale de reciclare sau valorificare conform Legii 249/2015, astfel:
• 60% din greutatea ambalajelor introduse pe piata pentru ambalajele de sticla
• 60% din greutate pentru hartie/carton
• 50% din greutate pentru metal
• 15% din greutate pentru lemn
• 22,5% din greutate pentru plastic.
Reciclarea ambalajelor presupune reintroducerea, intr-o forma sau alta, a ambalajelor in circuitul economic. Pentru o mai buna intelegere, va prezentam procesul reciclarii ambalajelor de hartie si carton:
1. Colectarea
Colectarea reprezinta activitatea prin care colectorii autorizati preiau ambalajele de la agentii economici sau de la populatie. Pentru a se realiza acest lucru cat mai eficient, este nevoie de o colectare selectiva a deseurilor, astfel incat deseurile de ambalaje sa fie impartite inca din prima faza in categoriile stabilite de lege – hartie/carton, sticla, plastic, metal si lemn.
2. Sortarea/separarea
Chiar daca se procedeaza la o colectare selectiva a deseurilor, urmatorul pas obligatoriu in reciclarea ambalajelor de hartie si carton este trimiterea lor la un centru de sortare, acolo unde sunt separate hartia si cartonul de celelalte materiale prezente in cantitatile trimise pentru sortat.
3. Reciclarea propriu zisa
Balotii de hartie si carton ajung la centrele de reciclare, acolo unde cu ajutorul unor substante speciale hartia si cartonul sunt spalate de orice cerneluri, vopsele si impuritati chimice, astfel incat ceea ce rezulta sa fie un produs reciclat cat mai pur. Practic, ceea ce rezulta este o pasta care se transforma intr-o rola care este reintrodusa in procesul de fabricare a hartiei si cartonului.
In acest fel, ambalajele de hartie si carton parcurg ciclul reciclarii in vederea reintroducerii lor in circuitul economic. Astfel se economiseste o cantitate insemnata de energie, se salveaza padurile si se protejeaza mediul inconjurator.
Ce sarcini stabileste legea privind reciclarea ambalajelor pentru agentii economici care produc sau introduc ambalaje pe piata din Romania?
Legislatia stabileste obligativitatea colectarii selective a deseurilor, asa cum precizam mai sus, dar stabileste si tinte de reciclare in sarcina agentilor economici. Aceste tinte sunt transpuse din legislatia europeana si reprezinta modalitatea prin care Romania doreste sa atinga tintele nationale asumate pentru anul 2020.
In Romania, fiecare agent economic care produce sau pune pe piata ambalaje are obligatia de a-si indeplini tintele anuale de reciclare sau valorificare conform Legii 249/2015, astfel: